Jom Click Click

Nuff Ads

Jom Follow My Life & Love

Thursday, January 19, 2012

Budak Kecik Pun Pandai Perah Guna Teknik Marmet

Jom cerita pasal penyusuan pulak hari ni. Yeay! Journey penyusuan saya di usia baby Zara 10 1/2 months? Alhamdulillah masih fully breastfeed. Masih di murahkan rezeki. MAsih meneruskan perjuangan walaupun kadang-kadang penyakit malas sangat berleluasa. Sangat hokkay! Awww.

Saya juga adalah pemerah tegar secara marmet sekarang ni. Yeay 100% perah guna tangan. Sangat selesa bila bermarmet. Hasilnye pun boleh tahan. Tak payah susah-susah nak basuh alatan mengepam dah. Pam Spectra 3 memang dah lama berehat pun.

Bila balik rumah lepak dengan anak-anak mestilah ada aktiviti marmet ni. Kan ke penyusuan susu ibu adalah supply vs demand. Yang kelakarnya bila tengah marmet depan big baby mulut Nayli mesti sibuk cakap nak nak nak nak shushu.

Nak tak nak kenalah bagi Nayli walaupun tujuan utama bermarmet adalah sebagai bekalan baby Zara di nursery.

Dapat perah 1 oz, habis NAyli minum 1 oz. Perah lagi dapat 2 oz, habis Nayli minum 2 oz. Pendek kata mesti minum sampai habis licin lah big baby tu. Lepas tu nak lagi dan lagi.

Sedapnya.



Tak cukup. Sampai menjilat botol.


Mama, nak lagi!!!!!!!!!!!



Walaupun big baby ni dah 2 tahun lebih tapi memang susah jugak kalau tak bagi minum. Tak sampai hati nak cakap tak bagi kat Nayli biasanya saya cuba perah sekerap & sebanyak yang mungkin kalau  ada lebih boleh buat stok frozen EBM. So biasanya terpaksalah mama bermarmet nyuruk-nyuruk bagi Nayli tak nampak.

Bila mama dah taknak bermarmet, Nayli ada cara dia sendiri. Tengoklah tu.

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*




Aiii pun boleh bermarmet jugak u olls. Jangan jeles. Tengokla tu pantang tengok mama buat apa, semua nak tiru. Photostat machine betul. Tapi Nayli bermarmet pakai pusat, cemano susu mak keluar tu? Hiks!

Sekian.

Jom join HeartBeat. Memang berbaloi-baloi. TQ Bebanyak Sebab Sudi Click Kat Gambar Di Bawah Ini. Yeay!

5 comments:

  1. ala, sweetnya nayli ni.. keluar apa kalau marmet kt pusat tu? hehe

    ReplyDelete
  2. hehehehe...boleh plak mcm tu yer...syukur zara masih fully bf...

    ReplyDelete
  3. Hi akma.. klakar betul si nayli.. dah la cute.. bile besar nanti blajar marmet ngan mama yer... kite pernah pergi kelas marmet, tapi masih belum berjaya nak marmet... hehehe...

    ReplyDelete
  4. hahaha..bermarmet kat pusat, ada kuar susu ke sayang??

    ReplyDelete
  5. Great, great post! It’s something I have never thought about, really, but it makes a whole lot of sense. Thanks for sharing
    Mercedes Benz 450SEL AC Compressor

    ReplyDelete

Saya Yang Santeks Ni Nak Komen Sikit Oh La~ La~