Jom Click Click

Nuff Ads

Jom Follow My Life & Love

Monday, July 12, 2010

Status Saya Sekarang Ini

Ape perasaan anda kalau anda adalah ibu yang fullly BF dan mengandung. Oh itu la situasi yang saye rase di saat ini. Sambungan dari entry SINI , so last weekend saye pergi check up kat klinik, seperti biase test air kencing adalah positif  jugak tapi mase scan nampakla karung dalam perut saye tapi macam kosong, tak nampak ape2 dalam tue. KEmungkinan besar doc cakap kecik lagi sebab tue tak nampak so saye diminta datang sekali lagi pada awal bulan depan.




Perasaan saye??? Ok je. Sebab saye ade Enchek Husband yang sangat best yang membantu saye di saat saye perlukan cuma satu je lah yang mungkin saye ralat iaitu breastfeed baby NAyli sampai 2 tahun???

Boleh ke saye buat? Dengan situasi yang saye hadapi saat nie saye memang betul2 no comment.

Saye ade bace satu info yang mengatakan:


Jika tahap kesihatan ibu berada pada tahap normal, tidak salah untuk meneruskan penyusuan. Walau bagaimanapun, sekiranya timbul sebarang permasalahan yang melibatkan kesihatan ibu atau anak di dalam kandungan seperti berlaku pendarahan, ibu perlu memberhentikan penyusuan dengan segera.
Dapatkan nasihat pakar untuk memastikan tahap kesihatan ibu.

 Dalam Islam pula, tiada halangan untuk ibu hamil menyusukan anaknya:

Hasrat Nabi s.a.w. menegah perbuatan tersebut ialah kerana dibimbangi perbuatan tersebut akan memudaratkan bayi yang sedang menyusu. Menurut tabib-tabib Arab di zaman Nabi; susu wanita hamil adalah penyakit dan orang-orang Arab tidak menyukainya dan mereka akan menjauhkan anak-anak mereka darinya. Kerana itu, Nabi berhasrat melarangnya. Namun apabila Nabi mendapati orang-orang Rom dan Parsi telah biasa melakukannya dan tidak ada sebarang kesan tidak elok pada anak-anak mereka, maka baginda menarik semula hasrat baginda. Imam an-Nawawi menegaskan; “Di dalam hadis ini terdapat keharusan al-Ghilah kerana Nabi tidak menegahnya dan baginda menjelaskan sebabnya” (Lihat; Syarah Soheh Muslim, juz. 10, kitab an-Nikah, bab Jawaz al-Ghilah…)


Kalaulah saye tak dapat fully BF baby NAyli sampai 2 tahun seperti yang saye janji dengan dia, dan terpaksa bagi dia susu lembu (Ohhh tidakkkkkkk!!!!) saye cuma taknak baby Nayli salahkan saye bila dia besar nanti. Mama harap baby NAyli akan faham situasi mama okay sayang!


Sekurang2nya bukankah saye dah cuba buat yang terbaik untuk baby NAyli dengan fully BF dia hampir setahun?? (ayat sedapkan hati namenye nie.. huhuhu)



20 comments:

  1. hai akma..firstly, tahniah!!jgn runsing2..ibu2 mengandung mesti happy..hehe..
    akma boleh refer kat blog ibu2 yg pernah menyusukan sambil mengandung.saya pernah jugak jumpa beberapa ibu yg berjaya meneruskan penyusuan w/pun tgh pregnant. tapi itulah, bergantung kpd kesihatan ibu. kalau memang tak mengizinkan, akma kenalah terima seadanya.mungkin memang setakat itu je rezeki nayli.. :)

    ReplyDelete
  2. ntahla tak confident pulak sebab skang nie saye sangat cepat rase letih, susu pun down.nway saye akan cuba hingga ke titisan susu yang terakhir untuk baby naylimuchuk. hiks! thanks 4 ya advise!

    ReplyDelete
  3. ish mana pi komen tadi ..adoii.. =P

    congate akma! saya sgt suke bila baca n3 psl kengkwn blogger yg peknen ni..saya lak terasa excited! alala jgn le runsing sgt, janji cubaan sedaya mungkin, if dh tak boleh gak, redha jerlah..nk buat camna kan..

    take care ok! ^_^

    ReplyDelete
  4. oh excited ye mamalieyna, jom la preggy jugak. hiks! kite join club reramai preggy mom.. hehehe

    ReplyDelete
  5. akma sy pun baru disahkan preegy 2 3 minggu lepas, perasaan sy pun tak yau nak ckp cmner. mcm akma ckp la ayat nak sedapkan hati. sekurang2nya sy berjaya menyusu anak sy sampai setahun ni. smpi sekrg sy masih memerah walaupun kuantiti yg dpt adalah sedikit.dan yg pntg sy masih BF!

    ReplyDelete
  6. akma,

    afne menyusukan hana sampai umurnya setahun setengah & waktu tu afne mengandung haziq 4 bln. afne berhenti atas saranan doktor sbb afne ada kes hb rendah yg mana afne berkemungkinan besar bersalin bayi pramatang, mudah penat, blh pengsan.

    klu akma disahkan sihat, tak menjejaskan kandungan rasanya blh je nk trskan penyusuan.

    ReplyDelete
  7. tahniah akma! Don't worry but be positive... akma dah berikan yg terbaik buat nayli!

    ReplyDelete
  8. tahniah, jgn stress tau, insyaallah baby dah nak setahun dia boleh mkn mkanan pejal..mmg kalau preggy susu akan drop dan bila BF baby puting akan sakit disebabkan perubahan hormon. Ada baby yg akan reject susu sbb rasa dah lain..Apa2 pun selagi baby Nayli nak, berikan saja susu..

    ReplyDelete
  9. saye akan teruskan sessi mengepam cume production susu memang sangat down skang nie . bile susu dah down saye lagikla 10x rase down huhu. papehal saye akan rujuk ngan doc sebab skang nie saye cepat rase letih & sangat-sangat-sangat loya! hiks!

    ReplyDelete
  10. Tahniah akma dengan kandungan nie...seronok dgr kawan2 peknen..kita tak blh lg sbb c-zer....betul nieda tu..selagi nayli nak bg je..tp bergantu juga kat kesihatan awk..saya support awk..ramai lg kwn2 blog yg support awk nie..saya yakin..be +ve yek..lps nie blh buat tendem nursing..hehehe tu saya berangan untuk diri saya...kuatkan diri yek..take care..

    ReplyDelete
  11. tenkiu,, tenkiu so much,, wah bersemangat balik rasenye nak BF baby NAyli bile dengar advise2 yang sgt best nie.... tenkiu all

    ReplyDelete
  12. akma dear, 1st of all ayu nak wish CONGRATS beb...wahhhhhhhhhh..nayli nak dpt adik ye..

    sori, ayu bz sgt2..sbb tu kdg2 tak sempat nak blogwalking blog membe2 ye..

    btw, bab bf ketika pregnant ni tak salah..plz get detail info daripada raka2n yg juga bf ketika pregnant ye, ayu bg cth, hana (ibufarish), nadia (mamahanees) n kalau nak lg detail blh tgk kat blog farah (sarakids) kay..

    all the best dear..moga boleh buat tandem nursing nanti....^_^

    ReplyDelete
  13. congrats2.....teroskan usahe anda..akma bolehhh...yeeey!!!

    ReplyDelete
  14. yeay yeay yeay! mudah-mudahan. amin =)

    ReplyDelete
  15. AKMA: mama...tahniah.....gembiranya aakak baca entry ini :):) Akak selalu berangan2 nk preggy sambil menyusukan baby.Tp kuota dah penuh.

    Kalaou tak memudaratkan kesihatan, mama teruskan bf Nayli, sian dia....jgn stop mendadak, tu suggestion dr gynae akak dulu, ali bf sampai 2 thn 3bulan lebih...lepas dr tu dia dgn sendirinya tak nak bila balqish dah semakin membesar dlm perut...

    Tapi kaaou keadaan kesihatan mengizannkan, dan semangat yg kuat insyaallah akma mesti boleh utk kedua2nya:)

    Take care yer:):)

    ReplyDelete
  16. aah cian kat baby NAyli kalau saye stop BF. hopefully im always in a good health so bolehla BF baby NAyli tanpa problem. hopefully~ hopefully~ amin...

    ReplyDelete
  17. Salam Akma...tahniah yer..x yah risau2 kalau still nk BF Nayli...kalau da apa2 yg belenggu diri, refer pd pakar...myb diaorang leh kasi suggestion...all da best yer..

    ReplyDelete
  18. saye rase kesihatan saye skang nie agak tak berapa elok. saye sgt cepat penat & kadang2 hampir pitam. kerap rase loya. mungkin sebab di awal trimester. bukan saye saje2 terfikir taknak BF baby NAyli. kadang2 org tak paham. ntahla susah nak cakap kalau diri sendiri tak menghadapi situasi mcm nie.

    ReplyDelete
  19. saya da menghadapinya.. saya bf anak saya smpi saya kena admit utk bersalin. even anak saya dtg hospital just utk bf.

    honestly 1st trimester mmg penat. dgn alahan yg teruk lagi. ntahla..dari mana dtg kekuatan nak juga bf si abg. saya gagahkan juga. ramai juga yg suruh stop even doctor pun advice me to stop bf him due to my condition. tapi saya pekakkan telinga.

    saya tau sepatutnya kita ikut ckp doktor. tapi ntahla...selagi xde complication & saya tak penah ada sejarah keguguran plus kesian sgt tgk anak plus lagi mmg dah nekad nak bf smpi umur dia 2 tahun.

    alhamdulilah sampai skrg si abg masih lg bf.

    ReplyDelete
  20. Akma,

    Jangan susah hati. Seperti kata ibu2 lain sekiranya keadaan kesihatan mengizinkan boleh meneruskan bf.
    Untuk makluman, selepas setahun susu bukan merupakan makanan yang utama untuk bayi. Boleh diperkenalkan makanan keluarga seperti reply Pn.Kamariah dalam susuibu.com

    p/s: Ingat lagi kak wan sempat bf Najwa 4 jam sebelum masuk labour room

    ReplyDelete

Saya Yang Santeks Ni Nak Komen Sikit Oh La~ La~