Yahoo! bestnye hari ni dah Jumaat. Petang nie lepas office kami nak balik ke kampung Seremban. Yabedabedu!
Saye suke sangat balik kampung sebab dapat makan masakan mak yang sangat la best. Hehe.Saye adalah seorang pemakan yang tegar okay. Lalalalalala~
Disebabkan saye orang Nogori biasela, masak lemak cili api merupakan salah satu makanan utama kami. Extra pedas okay bukan sikit2 punye pedas. Sampai sekarang saye kalau makan mesti ade lauk yang pedas. KAlau tak pedas memang kureng sikit, lagik2 kalau yang manis macam bubur memang tak berapa minat. Boleh dikatekan setiap hari mak saye akan masak lauk yang kaler kuning2 nie seperti...
Yang nie paling selalu ...
MAsak LEmak Ayam Cili Api
Ade lagik...
Yang nie paling selalu ...
MAsak LEmak Ayam Cili Api
Ade lagik...
Gulai masak lemak cili api telur belimbing.
TAk pun.......
Siput lemak cili api
Wah kene main sedut2 kalau nak makan siput nie. MEmang best!TAkpun yang ini...
Udang lemak cili api
Ade lagik... yang ini agak special...
Daging Salai MAsak LEmak Cili Api
Daging sebelum di masak haruslah di bakar terlebih dahulu okay
Sebenarnye nak masak gulai lemak cili api orang nogori nie bukannye susah pun sebab tak menggunakan bawang merah mahupun bawang putih. RAsenye bahan utamanye hanyalah:
- serai
- asam gelugur
- santan
- cili api
- asam gelugur
- santan
- cili api
- kunyit hidup
- garam secukup rasa
- garam secukup rasa
wahh!!sekampung la kita..den rembau..heheheh..tp ibu ayah den dah lama duduk kat ampang nun..sama gak lauk ruji adalah masak lemak..en hubby saya mmg suka masak lemak ibu saya tp dia org penang+pahang tp gile2 dgn masak lemak ibu saya..bila saya buat..dia kata nape rs dia tak sama dgn ibu buat...huhuhuhuh..suka mkn pedas tp tak tahan dgn cili api lps mkn mahu gamaknye cirit birit en hubby say tu..tp tak serik ye!!!hehehehe..
ReplyDeleteoh org nogori gak ke, raye nanti bole la dtg uma den yo, hehe. kite kat senawang. Enchek Husband pun sume makan mak kite masak, tapi lepas makan kdg2 tue cirit birit la mungkin pedas sgt kot. kesian tak biase. hehehehe
ReplyDeletewahhh.. semua msk lemak cili api. sedapnyaaaaaaa
ReplyDeleteko masak x sedap sbb x letak bawang kecik, ekau kono lotak skit bru manis....anak omak...anak omak, omak yg masak juga yg sodap :)
ReplyDeleteorg nogori masak mmg tak letak bawang langsung la, mak aku memang tak letak sebarang jenis bawang pun dalam masakan dia tapi masakan dia sgt la best okay! tak caye jom dtg uma ku untuk makan-makan~ hiks!
ReplyDeletesodap ea lauk akma...tak polah nanti den balik dua puluh ompek ni ado kendughi kek tampin den suruh... mak cik den masak lauk masak lomak daging salai ngan belimbing....
ReplyDelete