Jom Click Click

Nuff Ads

Jom Follow My Life & Love

Saturday, October 20, 2012

Semua Mommies Mesti Nak Anak Sihat Walafiat Kan?

Assalamualaikum,

Next month budak paling comel dalam dunia, NAyli Dayana dah 3 tahun. Kuat minum susu makan pun kuat jugak. Sekuat minum susu dan sekerap makan, sekerap tu jugakla nak pegi toilet sebab nak ekhem ekhem je. Tengok badan lah. Pakai pampers pun dah size XL. NAsib pakai di malam hari je. Arghh mama malas nak bangun tengah malam bawa Nayli pergi toilet lah. Tidur lagi best. Krohh Krohh Zzzzzz. Ahak.

Hmmm terfikir jugak Nayli nak minum susu ni sampai umur berapa tahun? Patutkah saya suruh Nayli slow down or berhenti minum susu or gantikan dengan minuman lain. 

Dengan keterpaksaan saya cuba la cari  buku pasal nutrition, oo katanya susu (in general) is still the best source of calcium. Kalau sebelum umur 2 tahun kita bagi breast milk seeloknya diteruskan dengan any form of milk sama ada breastmilk or formula milk untuk dapatkan kalsium itu dan sampai ke tua pun sekurang-kurangnya kita kena minum susu 2 gelas sehari kan (rujuk iklan Anlene kan kan kan)

For women, after the age of 30, walau kita minum susu banyak mana pun storage kalsium kat tulang dah makin slow down, itu ajelah bekalan sampai ke tua. So kalau taknak osteoporasis cepat berlaku, kita kenalah ajar anak-anak kita consume milk on daily basis dari baby sampailah ke teenage sampailah ke adulthood, biasakan mereka minum susu. Bukanlah bermakna by 30 years old tu kita pun stop minum susu, cuma storage kalsium dalam tulang tu dah tak seeffective masa muda remaja.

Selain cerita pasal susu, ibubapa juga perlu memastikan bahawa anak-anak kecil tidak makan makanan ringan yang dijual di pasaran sebab makanan ringan mengandungi MSG dan bahan kimia yang boleh mempengaruhi dan membahayakan kesihatan kanak-kanak. Kena larang sama sekali anak-anak makan makanan ringan yang mengandungi banyak perisa dan pewarna tiruan kerana pewarna dan perisa tiruan ini sebenarnya hampir sama dengan alahan asma yang lain seperti debu haiwan, debunga dan minyak wangi. Ia menyebabkan badan terangsang untuk mengeluarkan lendir yang mana ia akan menyumbatkan salur pernafasan lantaran boleh menjadi penyebab kepada penyakit asma. 

Lagipun sememangnya makanan ringan boleh menyebabkan kanak-kanak menjadi ketagih dan menyebabkan mereka tidak ada selera untuk makan. KAdangkala kita sebagai mummy memang dah sedaya upaya buat yang terbaik untuk anak-anak, tapi sampai kat tangan orang lain macam-macam makanan ringan pula yang diberi. Itulah bak kata orang nogori "tak dapek den nak nolong lah". Memang benci teww bila berhadapan dengan keadaan seperti itu.

Dan tiada bukti kukuh menunjukkan vitamin boleh mencegah lelah pada kanak-kanak, bagaimanapun pemakanan yang baik dapat meningkatkan sistem imun badan dan mengurangkan jangkitan virus dan secara tidak langsung dapat mengurangkan kekerapan lelah.

Pada pendapat saya, i don't think beralih bulan or growth spurt boleh menyebabkan baby demam or sakit, kalau demam or sakit most probably disebabkan jangkitan. Tapi bab breastfeed baby sebanyak dan selama yang boleh memang saya sokong 110%. Natural defense towards kebanyakan penyakit.

Alhamdulillah, Nayli dan Zara sentiasa dipelihara dengan kesihatan yang baik. Semoga sampai-sampai bila dikurniakan dengan kesihatan dan rezeki yang melimpah ruah. Amin. Terima kasih Ya Allah.


I   LOVE    MAMATahukah anda? Fakta tentang kesihatan kanak-kanak...

  Lebih ramai kanak-kanak berumur 3-14 tahun mati kerana KANSER berbanding penyakit lain. 

  Kanak-kanak kini lebih ramai yang menghidap diabetes.

  Kematian kanak2 5-15 tahun akibat asma meningkat dua kali ganda berbanding 10 tahun lepas

  1 daripada 3 kehamilan berakhir dengan keguguran.

  Obesiti di kalangan kanak-kanak meningkat lebih 54% sejak tahun 1964.

  75% daripada diet kanak-kanak dan remaja tidak memenuhi keperluan  yang sepatutnya.


  Bayi yang merangkak lebih terdedah kepada bahan kimia dari karpet, 4 kali teruk dari 4 batang rokok.


  Kanak-kanak zaman sekarang kurang minum air masak dan kurang makan makanan berkhasiat .

Happy sharing and thanks for reading.


Sekian.


Tolong Click Mama Nak beli Hairband Baru Untuk Zara & Nayli ;p

 

No comments:

Post a Comment

Saya Yang Santeks Ni Nak Komen Sikit Oh La~ La~