Jom Click Click

Nuff Ads

Jom Follow My Life & Love

Tuesday, October 9, 2012

Harapan Dari Seorang Insan Yang Bernama Mama

Assalamualaikum,

Sangat tertarik pada quote oleh Dr. Muhaya:

Anak yang kurang perhatian akan nakal. Mula beri perhatian dan lihat bagaimana mereka berubah. Untuk anak berubah kita harus berubah.


Moment yang paling indah sekali dalam dunia ialah bila dapat melihat anak membesar di depan mata. Sayang sangat kepada sesiapa yang tidak dapat melihat proses pembesaran anak-anak. Apepun ibu bapa harus salahkan diri sendiri kalau anak nakal. Anak-anak adalah amanah dari yang Maha Esa untuk kita corakkan menjadi kain putih atau hitam. Tepuk dada tanya selera. Kadangkala faktor persekitaran juga memainkan peranan. Bila ada unsur buruk yang mempengaruhi anak tarikannya adalah lebih kuat. Memang menakutkan.

Biasanya bila anak-anak nakal ibubapa akan gunakan kuasa veto untuk memarahi anak termasuklah saya juga. Rasa tak cukup nak menahan tahap kesabaran lagi-lagi dalam keadaan penat. Selalu juga berdoa supaya dilembutkan hati. Rasanya yang paling penting hentikan fokus pada perkara remeh temeh seperti apa orang kata dan berita mengenai orang lain sebaliknya fokus pada pembaikan diri dan anak-anak. Bayangkan jika kita tidak beriman bagaimana anak-anak akan beriman. Kan?

Semoga saya dapat menjadi ibu yang memahami dan sabar dalam membentuk akhlak anak-anak. Semoga Allah memberikan saya kekuatan untuk melaksanakan tanggungjawab dan amanah ini. Selalu nak cermin diri sendiri. Mampukah? Kah? Kah? Mudah-mudahan dapat menjadi ibu yang terbaik. Berdoa dan terus memberi kasih sayang. Semoga dipermudahkan. Amin.


2 year 11 month & 1 year 7 month

*****************************I LOVE MUM EVER AND EVER

MAMA LOVES BOTH OF U EVER AND EVER TOO, NAYLI AND ZARA. MUAHSSS!

*****************************

Jom muhasabah diri untuk 5 minutes!

Hari ini mungkin dia tidak bertudung, esok lusa mungkin dia adalah yang paling ikhlas menutup auratnya.

HArini mungkin dia ingkar kepada Allah SWT, esok lusa mungkin dia adalah yang paling istiqamah melaksanakan Qiyamullail semasa kita semua lena.

Kita tidak tahu dan takkan tahu, tugas kita bukan me'neraka'kan orang, tetapi mengajak manusia ke jalan-Nya dan saling mendoakan antara satu sama lain.

Maka jangan hina permulaan seseorang kerana kita tidak tahu bagaimana pengakhiranmya.

Jadi pemerhati diri kita bukan pemerhati orang lain.

Sekian.

Tolong Click Mama Nak beli Hairband Baru Untuk Zara & Nayli ;p

 

4 comments:

 1. good luck akma! semoga kita sama2 menjadi Mama yang tabah untuk besarkan anak² kita dengan didikan yang sempurna! insyaAllah ^_^

  ReplyDelete
 2. tq for the sharing...

  semoga kita buat yg terbaik utk anak2 kita

  ReplyDelete
 3. betul tu...anak-anak amanah dari allah untuk kita...semoga kita berjaya mendidik anak-anak dengan sempurna...

  ReplyDelete

Saya Yang Santeks Ni Nak Komen Sikit Oh La~ La~