Jom Click Click

Nuff Ads

Jom Follow My Life & Love

Friday, September 21, 2012

Petua Menghilangkan Penyakit Busuk Hati

Assalamualaikum,

Dah Jumaat dah pun nowadays memang duk mengira je bilalah nak Jumaat ni bilaaaaaa!!! KAlau dulu rasa macam eh cepat betul dah Jumaat. HAHAHAHA. Sesiapa yang baca status updated wall kat FAcebook taulah apa yang saya maksudkan. HAri-hari updated macam takde kerja lain pulak kan. DENGGGG!! BAbai tidur pukul 2pagi. Welcome bangun pukul 6.30 pagi. Heh.

Apepun di Jumaat yang mulia ni memanglah penghulu segala hari marilah kita semua bermuhasabah diri kita supaya menjadi insan yang lebih baik di masa akan datang. Sama-samalah kita berdoa minta dijauhkan dari penyakit busuk hati kepada sesama manusia. Insyallah. BAyangkan kita ni berada di depan api neraka masa tu kalau menyesal memang dah terlambat. Manusia ni makin lama bukannya makin muda. Ustajah la pulops.

Tahukah anda kat dalam dunia ni jenis-jenis penyakit memang banyak. Tak terkata banyaknya.

Diantaranya ialah penyakit iri hati, fitnah, hasad, prasangka buruk, khianat dan sebagainya. Cara untuk mengelakkannya senang je.

1. Jangan banyak berbicara. Terlalu banyak bicara boleh membuat hati kita menjadi keras. Berbicaralah yang tidak penting secukupnya dan hindari menjadi orang yang cakap besar, gosip dan lain-lain.

2. Jaga emosi dan nafsu. Emosi dapat membuat hidup menjadi tidak tenang. Oleh kerana itu sebaik-baiknya kita perlu menjaga emosi kita agar tidak menjurus kepada penyakit hati. Beberapa contoh nafsu yang harus kita tundukkan, antara lain, seperti nafsu harta, nafsu seks, nafsu makan, nafsu pangkat, nafsu marah, nafsu mewujudkan impian, dan sebagainya. Salah satu cara untuk melatih emosi dan nafsu kita adalah dengan melakukan ibadah puasa, baik puasa sunah maupun puasa wajib Ramadhan.


3. Selalu Mengingati Allah SWT. Rajin bersolat, baik solat wajib 5 waktu, solat tahajud, solat dhuha, solat malam, dan lain-lain. Selain itu zikir, doa dan mengaji atau membaca al-Qur'an juga dapat menghindarkan kita dari penyakit hati.


4. Jangan bergaul dengan orang yang ada penyakit hati. Dengan berteman dengan orang-orang yang penuh dengan penyakit hati hanya akan menulari kita dengan penyakit-penyakit itu sehingga kita akan semakin jauh dari Allah s.w.t. YElah tak pasal-pasal kita pulak yang menjangkit sama.

CErita tamat. LEarnt lesson. Time flies. I'll be right back japgijapgijapgi kan dah cakap today is Friday so chill jelah. Yeay!!!

Bila kita nak berbuat sesuatu kita kena ingat Allah. Bergembira itu tidak salah. Chillax.

Thanks for reading and stay tuned nantikan 2nd entry untuk hari ini. Oh LA~ La~

Sekian.


Tolong Click Mama Nak beli Hairband Baru Untuk Zara & Nayli ;p

 

1 comment:

Saya Yang Santeks Ni Nak Komen Sikit Oh La~ La~