Jom Click Click

Nuff Ads

Jom Follow My Life & Love

Friday, October 14, 2011

Susu Awal dan Susu Akhir Ibu

Yahooooo kat office tak banyak kerja then baca dlm star online tadi pasal obesiti. Kat US sekarang diorang tengah atur mcm mcm program utk kurangkan obese people. Antara langkah2 yg diambil are kawal pemakanan, lebihkn exercise and yg istimewanya program penggalakan menyusu badan untuk elak babies jd obese. Yeay!!!!


Nampaknya we are heading in the rite direction of ensuring baby kita gain normal weight. Yies-lah!!!
Pic budak comel adalah ihsan dari en. google. yeay!!!


Yelah pasal baby berat or ringan, setiap babies are different. Tengok la genetik makbapaknye jugak. Kalau memang gen kurus tu ade dalam family possible gak dpt kat anak kurus tapi minum susu ibu memang boleh prevent baby jadi gemok kedempol bila besar nanti, dari ape yang saya bacalah bukan fakta sendiri ok. Time kecik ada babies kurus sbb minum breastmilkje, tp ada baby bulat bam bam altho minum breastmilk je. Anyway jgn la ragu-ragu ngan susuibu ni tak baik tau asyik cakap susu tak cukup je bila baby kurus. Bukan nye sekali menyusu sehari semalam berat baby akan bertambat berlipat ganda.  Hello weh weh weh......

Kalau susu byk tu kerap kan perah buat stok. Kadang-kadang duduk dengan baby pun kena perah jugak sebab baby tak berapa minum susu contoh terdekat baby Zara Amani-lah. Kalau rasa-rasa susu macam tak banyak je or badan asyik letih pulak cuba amik pil tambah susu or vitamin2 yg sesuai. But for info saya ni baik masa breastfeed Nayli or Zara memang satu supplement penambah susu pun tak pernah makan except Shaklee masa tengan berpantang ambil set after bersalin.  So far ok laa  masih bertenaga sehebat biskut Tiger lagipun saya percaya kunci utama untuk memperbanyakkan susu ialah harus selalu kosongkan breast dengan direct breastfeed or perah.

Ada jugak baby yang fully breastfeed berat badan tak naik. Selalunya bila berat baby tak naik kita kene tengok semula macamana kita menyusu sebab itu kita dinasihatkan menyusukan untuk setiap breast at least 20 minit supaya dia dapat susu awal dan akhir dan memang betul kadang-kala pemakanan juga buatkan susu kita jadi pekat atau cair. Antara yg pekatkan susu ialah soya, oat. Pastu kena ingat susu kita ni bila cuaca panas dia akan cair sedikit fungsinya bila panas baby dahaga kan so yg cair tu byk kandungan air. Bila malam susu jadi pekat sbb bby sejuk dan perlukan lemak utk panaskan badan. Susu ibu dah sediakala mempunyai preset memory kalau cuaca sejuk susu ibu pekat reason more fat to fulfill energy needs during clod weather kalau panas pulak susu ibu cair reason more water to fulfill baby's fluid needs which, to avoid dehydration during hot and dry season. Jgn risau pekat atau cair sbb Allah dah jadikan susu badan itu cantik mengikut keperluan manusia.


"see, ALLAH's creations are amazing"


Yang saya tau jugak...

"Digalakkan untuk menyusu dalam 12 tgh malam - 6 pagi sebab waktu ini susu kita mengandungi banyak lemak"


Susu pekat atau cair sebab kandungan air dan lemak. Kita kena ambil tahu juga sbg knowledge bukan menyusu je. Kadang2 bila baby tak naik berat badan kerana dia tak dapat hindmilk iaitu susu akhir yg mengandungi lemak. Menyusu bukan takat menyusu tapi kita kena ada ilmu supaya bila ada masalah berat badan kita boleh tahu mana kelemahan kita & takdelah asyik kena tembak je dengan orang sekeliling.

Yang penting tengok warna najis dan juga kekerapan baby buang air. As long as najis baby warna kuning, maknanya cukup susu. But kalau najis baby ada sedikit kehijauan, maknanya kurang hindmilk. Sebab tu kalau pam, make sure breast kita terasa lembut supaya kita pam sampai ke hindmilk.

Saya jugak suka tgk warna susu lepas pam sbb warna susu boleh jadi berbeza. Ada skali saya makan dragon fruit warna susu tukar jd light pink. Cam best gitu susu leh tukar2 kaler. Jangan tak caye ok.

Oleh itu untuk memastikan bayi mendapat khasiat susu ibu sepenuhnya, pastikan bayi menghisap sehingga payudara kosong kesemuanya. Biasanya ini mengambil masa lebih kurang 15 -20 minit untuk setiap belah payudara. Antara kebaikan susu akhir kita juga ialah utk membantu penyembuhan luka/ sore nipple dgn lebih efisien sbb susu akhir lebih mosturized.

LAst but not least happy friday peeps selamat menyusukan anak untuk para ibu di seluruh dunia. Hooyeah!!

Sekian.


Jom join HeartBeat. Memang berbaloi-baloi. TQ Bebanyak Sebab Sudi Click Kat Gambar Di Bawah Ini. Yeay!

No comments:

Post a Comment

Saya Yang Santeks Ni Nak Komen Sikit Oh La~ La~