Jom Click Click

Nuff Ads

Jom Follow My Life & Love

Tuesday, October 25, 2011

Cara Mudah Menyediakan Frozen Food Untuk Baby

Semalam ada pasar malam. Macam best je tengok pakcik tu jual jagung.

Ada 2 types of packing. Satu RM3 satu lagi RM5. Beli yang RM3lah. Dapatlah banyak ni. Yeay!

Satu, dua, tiga, empat & lima yeay. Oh cukuplah.




Sebenarnya nak buat ini. Eh jangan ingat saya nak buat puding jagung bentuk fish ok. Hiks!




Frozen corn nyum nyum untuk baby Zara. Tengokla tu sebab nak cepat fish dah tak macam rupa fish tapi dah macam rupa jaws. Hiks!

Actually hari tu masa berblogwalking terlihat satu entry kat belog mana ntah pasal frozen  corn ni. Terus jatuh hati. Awwww lain dari yang lain. First time buat frozen corn. Dulu time NAyli pun tak pernah buat memandangkan saya pun tak berapa suka sangat  jagung. Mama tak suka makan jagung habis anak-anak terlibat sama. Itulah pasal.

So apelagi maknanya first time dalam sejarah lah rebus jagung. Bila dah beku masa nak transfer masuk dalam plastik kak NAyli ingatkan ice-cream perisa jagung. Habis dia sapu dulu sampai mama kena nyuruk cakap dah habis. 

Rambut kusut masai sebab baru bergomol dengan adik Zara lepas adik Zara dah nangis Nayli pun lari cepat-cepat selamatkan diri. Oh Oh oh pandainye. Babab karang baru tau.

Masa nak bergambar mulut bukak besar-besar nak bagi orang tengok makanan nampak sedap. Isk Isk.



Selain corn banyak jugak frozen food saya dah buat.

Flower carrot.




 KAlau dah acuannya begini.....




Mestilah star potato. YEay!!




Masih dalam bentuk star sebab Nayli suka nyanyi Twinkle Twinkle Little Star sambil lentok-lentok kepala, ini pulak adalah sweet potato star.




Ini pulak ialah fish pear.




Hurmss banyak lagi tapi tak sempat nak snap piccas. Suka sangat dengan ice tray from Ikea ni walaupun dah tau sekali buat dapat berapa cube je pun. Biasanya kalau sekali blend kena repeat buat cube & bekukan dalam 2-3 kali la jugak.


*Comel. Cute. Isk geram.

Nowdays dah tak boleh simpan dalam bekas sebab fridge dah tak muat so saya simpan dalam plastik je. Jimat space.



Tak kisah la simpan dalam bekas or plastik yang penting kena tutup rapat untuk mengelakkan bau dari makanan lain  & jangan lupa labelkan type of frozen food & date. Lagi satu cuba perhatikan pada frozen carrot kat piccas diatas. Kelihatan kiub membeku & terdapat krystal ais kan. Jangan risau ok melihat kiub makanan bayi anda jadi begini sebab ia terhasil dari cecair yang berlebihan yang digunakan untuk membuat puri naik & membeku pada atas bahagian kiub. Kristal atau fros ais ini tidak berbahaya dan tidak akan membuatkan baby food or kiub menjadi tidak boleh dimakan atau memudaratkan. So dun worry be happy yeay!


Dalam peti sejuk tingkat bawah disyorkan homemade baby food disimpan tidak melebihi 48 jam untuk mengelakkan pertumbuhan bakteria dalam puri yang disimpan dan supaya makanan itu tidak mengambil rasa peti sejuk. Peraturan terpakai ini adalah untuk vege, fuit, ayam je. Saya tak pernah buat untuk frozen rice. RAsanya dulu saya pernah baca yang frozen rice adalah tak berapa sesuai. Tapi dah lupa sebab ape.

Kan best kalau ada frozen food banyak macam ni bukan sebab nak bagi baby makan tapi mama yang syiok sendiri. Yahooo!!!


source: en google meriah giller dgn frozen food bestnye tengok yeay!!

*apa saja untuk anakanda tersayang. Muahss!!

Sekian.

Jom join HeartBeat. Memang berbaloi-baloi. TQ Bebanyak Sebab Sudi Click Kat Gambar Di Bawah Ini. Yeay!

4 comments:

  1. rajin sgh awk nih akma....

    jeles tau....

    =)

    ReplyDelete
  2. awwwww. tak rajin sgt pun. ikut mood jugak hehe

    ReplyDelete
  3. Hi! I understand this is somewhat off-topic however I needed to ask.
    Does running a well-established blog like yours take a lot
    of work? I am completely new to writing a blog but I do write in my journal everyday.

    I'd like to start a blog so I will be able to share my personal experience and views online. Please let me know if you have any ideas or tips for brand new aspiring blog owners. Appreciate it!

    Take a look at my site :: Cooking Simple Vegetables

    ReplyDelete

Saya Yang Santeks Ni Nak Komen Sikit Oh La~ La~