Jom Click Click

Nuff Ads

Jom Follow My Life & Love

Wednesday, May 19, 2010

Cara yang terbaik untuk panas & bekukan baby food

Saye nie asyik posting entry pasal nak buat frozen puree je... lepas tue kalau nak gune mcm mane ye??

nie mase saye buat carrot puree

Ape yang saye buat ye.... belajar sikit2 kat:

http://www.wholesomebabyfood.com

meh kite share same2 ye. Saye nie memang banyak mase kat office.


Untuk cairkan frozen puree tue, saye keluarkan seberapa banyak kiub yang saye nak gune awal sehari. Simpan kat dalam tupperware atau tipuware   yang bertutup dan letak kat peti ais bahagian bawah semalaman. Jangan letak dalam bekas yang takde penutup pulak okay. Alaaa same jugak cara nak cairkan frozen EBM.
Inilah pear & apple puree. 

Boleh juga letak dalam mangkuk berkaca & panaskan dalam microwave. tapi saye tak pernah buat cara nie lagi sebab kat rumah takde microwave. mintak2la lucky draw kat company trip nanti dapat microwave~ amin. amin. amin. amin.

Kalau gune microwave.....
Kalau gune microwave untuk panaskan makanan baby tue, kene selalu kacau makanan tue untuk pastikan takde ketulan2 panas kecil yang tinggal dimana ia bole mencederakan baby. Tetapi kebanyakan ibubapa tak suka gunakan microwave untuk panaskan makanan baby atas sebab2 tertentu. Saye pun pernah baca tak berapa elok gune microwave tapi nak explain banyak2 saye pun dah tak ingat. Ape2 pun tepuk dada tanya selera ok.

Kalau gune warm water....
Bole juga letak kiub tue dalam bekas kecik. Lepas tue letak dalam bekas besar yang diisi dengan air panas.
Cara saye untuk panaskan frozen food baby Nayli adalah dengan meletakkan makanan baby Nayli dalam bekas comel lote Bumblee Bee then panaskan pakai warmer Little Bean dengan suhu 70'C.


Homemade baby food macam makanan2 lain juga, boleh dimasak, dibeku & dicairkan. Makanan baby yang telah dicairkan dicadangkan disimpan maksimum 72 jam dan pastikan simpan dalam bekas yang bertutup. 

Perlu diberi perhatian bahawa makanan bayi TIDAK SEMESTINYA harus panaskan  dan boleh dibiarkan sahaja pada suhu bilik setelah dicairkan sebab baby lebih enjoy dengan makanan yang bersuhu bilik. Saye dah try bagi kat baby NAyli. Kalau bagi makanan yang ala suam2 kuku dia macam tak suka sgt. Bukak mulut pun sikit2 je. Kalau bagi makanan ala suhu2 bilik, laju je dia makan. Tak caye cube try ok. Nway semua bayi adalah berbeza, with their own unique likes and dislikes. Just like you and me! kan.. kan..

Lebihan makanan yang digunakan untuk beri baby makan tak boleh disimpan semula dalam fridge sebab takut ada pembiakan bakteria. So kalau nak bagi baby makan budgetla baik2 so nanti takdela berlakunya pembaziran.

Sumber mengatakan di bawah adalah jenis2 makanan yang dapat disejuk beku dengan sempurna.

-Epal
-Avacado
-Pisang
- Blueberry
- Brokoli
-Carrot
-Jagung
-Pear
-Kacang Peas
-Ubi Keledek

Yang do not freeze very well pulak ialah...

- Apricot
- Telur
-Anggur
- Ubi kentang
- Nasi
- Betik
- Produk Tenusu
- Mee
- Daging

Nak info lebih lanjut baca sendiri kat web tue. Nanti saye update lagik ye.

7 comments:

  1. Good info.sy pun jarang buat puri utk anak2. slalu buat nasi lembik jer/bubur

    ReplyDelete
  2. cube tambah veggie & fruit mesti baby lagik suke. saye dah pernah buat rice dgn carrot or ubi keledek or apple or pear or banana or ubu kentang. baby Nayli suke sangat. lagikpun fruit & veggie ade banyak kandungan nutrisi.

    ReplyDelete
  3. akma...tq singgah blog may..byknyer info kat sini....nanti rajin2 ler sharing ngan maya yer...

    ReplyDelete
  4. ok no prob.. sharing is caring =)

    ReplyDelete
  5. bagus info ni..husbd tanya nnt nk masak ape kat baby..sy jawab takpe leh tiru akma..akma mana..member blog..hehe..aci tak..:D

    ReplyDelete
  6. hehe. ok je. sharing is caring kan =)

    ReplyDelete

Saya Yang Santeks Ni Nak Komen Sikit Oh La~ La~