Jom Click Click

Nuff Ads

Jom Follow My Life & Love

Sunday, May 23, 2010

Pumpkin Puree~~

This weekend try buat pumpkin puree untuk baby Nayli. Labu nie bagus kerana tinggi dengan kandungan Vitamin A & beta carotene. Beta carotene nie adalah salah satu bahan bile kita makan & hadam, akan bertukar menjadi Vitamin A. Labu nie juga mengandungi pottasium, protein & iron dan dicadang sebagai makanan awal untuk baby yang berusia 6 bulan.

Maklumat lanjut sila rujuk: http://www.wholesomebabyfood.com/pumpkin-babyfood-recipes.htm

oh agak mencabar sebab susah betul nak buang kulit labu nie. keras bebenor. 1st time bebeh! hahahaahah... tak caye tanye mak saye.... kekekekekekeke~ takpe baby Nayli punye pasal..


Lepas tue macam biasela potong kecik2 & rebus sampai lembut.


Bila dah lembut sikit & blend halus2. Saye campur dengan sedikit air.


Lepas tue masukkan dalam ice tray untuk buat frozen food untuk baby Nayli.


Baby Nayli memang pantang nampak bekas nie sebab dia tau time to eat!!!! Nyum Nyum... tak sabar2 nyeh dia...


Macamnie la rupa bubur nasi + puri labu tue. Rasenye best, manis2 gitu. Baby Nayli suke bangat.


Alhamdulillah nampaknya puri labu nie ok untuk baby Nayli dan dia pun suke. Walaupun saye pernah dengar orang cakap tak elok bagi baby makan labu sebab angin tapi alhamdulillah baby Nayli ok je. Bertambah2 la menu untuk baby Nayli. So far skang nie baby Nayli dah pernah makan:

Sayur:
-lobak merah
-ubi kentang
-ubi keledek
-labu

Buah
-Apple
-Pear
-Pisang

Kadang2 saye bagi makan puri je, kadang tue campur dengan bubur nasi. Tak semestinya sayur je, puri buah kalau campur dengan bubur nasi pun boleh jugak, yang penting baby Nayli suka.

Ini ialah bubur nasi + pear + apple.. chedappp!!!! rase pun sweet-sweet gitue...

Sekian

1 comment:

  1. ni bkn baby je suka mkn...wak tgk pun terliur ni

    ReplyDelete

Saya Yang Santeks Ni Nak Komen Sikit Oh La~ La~