Jom Click Click

Nuff Ads

Jom Follow My Life & Love

Thursday, April 1, 2010

German language class

Now twice a week, Monday & Wednesday ade kelas belajar bahasa German. 5.30pm - 8pm.  Bisa memeningkan kepala ku yg dah pening dgn workload kat office ni le jugak. Class nie di taja oleh boss ku sendiri. Dia nak semua staff konon-konon bole berbahasa Germanla (he is a Germany guy). Cikgu yang ajar kami namanya Herr Hafiz (Encik Hafiz). Dia nie start belajar German language since 2003 maknanya da 7 tahun la dia belajar. aiyoo patutla bukan main fasih lagik.





Kesian gak baby Nayli sebab mama terpaksa amik dia kat nursery lambat sikit. Biasenye the day yang ade class aku akan sediakan 9 bottles x 3 oz bagi kat BS Nayli. Banyak tue tapi takpela biar lebih dari tak cukup. Biasanya habis 6 bottles je mase aku pick up dalam pukul 8.30pm Takpela ape boleh buat nanti baby Nayli dah besar ada rezeki lebih mama bawa holiday gi German ok. hehe Tapi ok je class nie FOC je. Ni baru introduction.

Hallo! Guten Tag! Ich bin Frau Akma.
Ich komme aus Shah Alam.

maknanya: Hello. Nama saye Puan Akma. Saye dari Shah Alam.

Nie pulak kalo nak kira 0 - 12. sampai 12 cukupla ye. tak larat nak type banyak2.

0 - null              7 - sieben
1 - eins             8 - acht
2 - zwei            9 - neun
3 - drei             10 - zehn
4 - vier             11 - elf
5 - funf             12 - zwolf
6 - sechs

lagik.....

Guten Morgen! - Good morning
Guten Abend! - Good afternoon
Guten Nacht! - Good nite

kalo nak tanye pulak...

Wie ist Ihr Name? - Siapa nama awak?
Wo wohnen Sie? - Where do u live?
Woher kommen Sie? - Where do u stay?

best gak belajar teringat zaman2 study dulu hehe... bahasa German nie nak cakap pelik sikit lebih kurang mcm bahasa baku.. dulu mase kat UITM aku ade amik third language iaitu Bahasa Jepun.... rasenye belajar Bahasa Jepun lagik senang dari German nie kot.... watashiwa Akma-desu.. hait.. hait...

Okla nantila ku update lagik ye...

2 comments:

  1. meh meh belajar same2... saye pun budak baru belajar gak nie... hehe

    ReplyDelete

Saya Yang Santeks Ni Nak Komen Sikit Oh La~ La~