Friday, January 13, 2012

Goreng Ayam Keluar Darah Tanda Ayam Tidak Disembelih Dengan Betul?

Kalau cerita bab hukum agama ni tau lah sikit. Takdela terror sangat. Pendek kata banyak yang tak tahu dari yang tahu.

Nama pun Friday kan. mana ada orang kerja on Friday. Friday means hoorey-hoorey-hoorey-lah. Jom updated belog banyak-banyak.

Haa saya nak cerita sikit ni. Pasal ayam. Perasan tak sometimes kalau goreng ayam tetiba keluar darah. Especially ayam yang dah siap potong beli kat Giant or TEsco. Ataupun ayam yang dah siap bersalut tepung eg. super crispylah, extra hotlah......... wuteva.

Dulu bila masak ayam keluar darah ingat ayam tak cukup masak. Rupanya nak tau apasal???

Maksudnya ayam ayam yang masih berdarah ialah ayam yang tak disembelih ataupun cara sembelihan tak betul. Omaigod!!! Omaigod!!! Really??????

Yelah dari ape yang saya baca tu. Baca kat mana ye? Dah lupalah sekarang baru teringat nak review. Kalau ayam yang betul-betul disembelih akan putus segala urat leher, mesti keluar semua darah. Kalau ayam tak disembelih dengan betul, maka darah masih lagi tersimpan dalam urat ayam tu.

Kan? Correct me if im wrong.

YA Rabbi, berapa banyaklah ayam yang tidak berapa halal dah masuk dalam badan saya ni. Dan jadi darah daging. Glurpssssssssss.

Tapi dulu saya tak tau. Sekarang baru tau. TAwakal sahajalah cerita yang dulu-dulu tu. Erksssss

Apelagi tadi saya minta pertolongan En. Goggle. Hukum makan ayam yang tidak disembelih dengan betul.


Pada kebiasaan penyembelihan, darah akan mengalir keluar dengan laju & mngurangkn sakit, jika masih ade darah itu yang mngalir mungkin kaedah penyediaan ayam yg terlalu ringkas/cepat utk memenuhi keperluan pasaran sehingga ayam itu masih berdarah. Namun ada pendapat diri org2 tua mengatakan tanda ayam itu disembelih dgn betul adalah tiada lagi darah keluar, jika ragu2 seeloknya hindarkan membeli ayam sebegini kerana ianya termasuk dalam benda2 syubhah (ragu2 hukumnya). Benda syubhah harus dielakkan oleh muslim. 


Solutionnya saya rasa macamnilah. 

Pada pendapat saya yang serba naif ni cuba elakkan beli ayam yang telah siap diproses macam kat Giant or Tesco tu. Murah, memanglah murah tapi nak buat macam mana.. Cuba beli kat kedai runcit Melayu yang diyakini. KAlau kita yakin halal takpelah.

Saya budak baru belajar, saya cuma share apa yang saya baca, nak dapat kepastian. Kalau salah tolong tunjukkan ye.

*************************************

Anyway wauweeeee. Happy weekend peeps! yeay!

Sekian.




Jom join HeartBeat. Memang berbaloi-baloi. TQ Bebanyak Sebab Sudi Click Kat Gambar Di Bawah Ini. Yeay!

6 comments:

  1. wuwu
    sy pun selalu kot makan je ayam yg ada darah sikit2 kt tulang lepas dah digoreng or dimasak
    ingatkan takde pape la
    rupenye pasal sembelih tak betul

    paling selamat beli ayam kt pasar tani kot
    biasenye diorg memang sembelih betul2
    berbeza dgn ayam siap packing yg jual kt giant tu
    silap2 non muslim yg sembelih
    haihh
    =.='

    ReplyDelete
  2. salam,smlm sy masak ayam kari,lepas masuk santan dan kari,tetbe darah ayam mengalir dgn byknye kt dlm periuk tu...tnye mak sy mungkin sy basuh x bersih atau sy keluar dr frezer kemudian trus masak...pada pndapat awak,adakah mungkin ayam tu juga x disembilah dgn betul??

    ReplyDelete
  3. tak betul tu, darah yg berbaki pada tulang dan daging adalah dimaafkan. terdapat hadis dari
    Saidatina ‘Aisyah r.a berkata: “Kami memasak pd periuk batu di zaman Rasulullah sehingga nampak kekuningan pada masakan kerana darah. Kami makan masakan itu dan baginda tidak menegahnya.” (Mughnil Muhtaj)

    ReplyDelete
  4. maaf kalau silap,darah ayam tu peniaga sengaja tak potong urat ayam yang disembelih dengan sempurna,agar darah ayam tak habis keluar.nanti kalau timbang ayam akan lebih berat.nak untung.

    ReplyDelete
  5. walaupun sembelih betul tapi kalau cara menggoreng ayam tak betul tetap keluar darah.

    ReplyDelete
  6. Aish banyaknya kekonfiusan....mana satu neh...tadi baru je makan ayam yang keluar darah...

    ReplyDelete

Saya Yang Santeks Ni Nak Komen Sikit Oh La~ La~