Tuesday, August 24, 2010

Masak Di Pagi HAri

3 hari sekali ini lah tugas saye.

Saye memang masak bubur Nayli sekali banyak. Sama ada untuk 2 or 3 hari. PAling lama 3 harilah. Simpan dalam fridge bile NAyli nak makan or nak bekalkan ke nursery saye akan panaskan.

Pagi ni saye ade sessi memasak bubur. KAli ni nak letak ayam pulak lah.

Cincang2 daging ayam.



YAng ni pun cincang2 gak.

Eh ape benda ni ye?




Oh ini adalah eggpant or terung. TErung mengandungi kandungan tinggi Vitamin A & folat. Ianya juga mengandungi kalsium dan vitamin K. Boleh rujuk kat SINI.

MEmandangkan saye memang tak makan terung so saye nak bagi Nayli makan terung. Supaya dia tak jadi macam saye. MAkan pun nak pilih2. Hehe.

Apela rase terung ni ye? Seumur hidup tak pernah rase.




Pastu saye potong kecik2 ni pulak.

Ini bukan cili padi okay. Sekali tengok macam cili padi kan. Ini adalah kacang panjang. Kacang panjang juga bagus kerana banyak nutrien yang diperlukan. Boleh rujuk kat SINI.




Dah potong2 sume jadik la macam ni.





Pastu saye pun memulakan misi memasak nasi dulu. Saye letak daging ayam sekali.

MAsak sampai nasi tu hampir kembang.




LEpas tu saye letakkan kacang panjang dan terung yang dah saye potong kecil2 tu. Bile dah masak, tunggu sejuk sikit. Layan Facebook kejap.

Lepas tu saye mulakan sessi menumis pulak. LEtak mentega dan 2 bijik bawang putih yang jugak telah saye cincang halus2.





Bile dah kekuning2an oh baunye sangat la harum saye pun masukkan balik bubur nasi yang dah saye masak tadi. CAmpur dengan sedikit air dan kacau-kacau-kacau-kacau dan kacau.




Yahoo dah dah siap masak. Boleh sambung tidur.

Saye dah tak blend bubur nasi NAyli lagi. Ini adalah disebabkan dari pemantauan saye kat nursery, kakak2 kat nursery tu kate NAyli lagik suke makan bubur yang diorang masak dari bubur yang saye masak. MAse tu saye bekalkan bubur yang diblend halus, tapi bubur yang kakak tu masak lecek2 macam ni je.

So saye pun mengambil keputusan untuk mengikut jejak kakak tu masak gak supaya NAyli suke makan bubur yg mama dia masak. PEnat mama masak tau sampai hati NAyli tak nak makan. Dah seminggu saye mempraktikkan cara ini dah Alhamdulillah nampaknye Nayli suke.

Tapi nak masak ni kene ambil mase yang agak lame la sebab nak pastikan bubur nasi tu lembik. Pastu kene lecek2.

6 comments:

  1. akma..lecek tu awak lecek guna tapis ke..lecek guna senduk je?? lecek kat tepi2 pinggan ek??? mcm mana nak lecek?? adeh, xreti... -NURUL-

    ReplyDelete
  2. lecek kat periuk je. tapi masak memang kene lame la dalam sejam sebab nak pastikan bubur tu lembik & hancur sikit2.

    ReplyDelete
  3. gud effort...at least anak tetap makan makann air tgn kita...geram la tgk pipi anak dia ni...:-)

    ReplyDelete
  4. salam ziarah dari akak..

    oooo nak dapat adik lagi yer..tahniah..

    ReplyDelete
  5. ohhh..ok2..thanks for the info.

    ReplyDelete
  6. kalo irfan xnak nasi lecek2 camni..kalo suap mula hidung kembang semacam..die suke nasi lembik tapi ade biji2 ckit..maklumlah dah ade gigi 6 batang..dah umo 9bln baru rase letih jage die sbb tengah sibuk nak berdiri n panjat2

    ReplyDelete

Saya Yang Santeks Ni Nak Komen Sikit Oh La~ La~