Jom Click Click

Nuff Ads

Jom Follow My Life & Love

Friday, November 30, 2012

Puasnya Anak Tekak Bila Minum Mantin Original Coconut Shake

Assalamualaikum,

Yahoo today dah Jumaat. Suka lettew. Kalau tak disebabkan kerja memang tak sampailah eden ke sini. Alaa bukannye jauh sekangkang kera je. Tapi sumpah memang tak pernah sampai Mantin, Negeri Sembilan pun. Hihihi ala ingatkan kat manalah tadi.

Apa ada kat Mantin? Ntah takde ape pun sampai sini pun sebab kerja. Tapi kan kan kan saya nak cerita satu benda yang best, tak pernah jumpe lagik kat tempat lain. Part makan memang no 1 hihihi.

Punyelah sedap. Taraaaaa. Lelagik ketika cuaca panas. Tengok ni dan sila telan air liur.



Saya pun tak tau kewujudan kedai ni tapi ianya terletak kat tepi jalan je. Dari kereta anda boleh nampak kedai kaler merah yang dipenuhi dengan orang ramai. Bila dah nampak macam tu pastilah hati tertanya-tanya apa yang best disitu?? Apsal kedai tu je yang penuh dengan orang tapi kedai lain takde langsung orang? Jeng jeng jeng.

Juga menjual macam-macam makanan dan minuman selain coconut shake. Ada juga cendol, makanan goreng-goreng dari nasi sehinggalah ke mee.

Tapi speciality yang membuat kedai ni penuh sepanjang masa saya agak agak mestilah sebab penangan yang belah kanan tu.



Kiri : Cendol.

Kanan : Coconut shake yang mabeles itu saya punye. Perghh. Harga 2.50/secawan.

Kalah rutbir float A&W i tell uolssssssss. Weewitt!

Memang sedap rasa tak puas minum secawan. Rasanya pengunjung yang datang ke gerai ni hampir 90% semuanya order coconut shake.

Oklah selesai cerita pasal minum-minum. So sesiapa yang pergi ke Mantin rugi kalau tak singgah merasai sendiri nikmat yang saya maksudkan ni.

Nak dipanjangkan lagi cerita dan jugak entry, saya terkejut jugak alkisahnye bila dah berada di MAntin ni.



OMG! (Oh-Mak-Gayah!) banyak nye nigger. Saya kat Malaysia ke kat mana ni?? Kalau anda melalui kawasan yang berdekatan dengan Kolej Lagenda, Mantin anda pasti akan berjumpa keadaan seperti ini. Terkejut beruk jugak.

Makan kat kedai kiri kanan ada nigger, pergi kedai runcit beli barang penuh dengan nigger, bus stop penuh dengan nigger, tengah jalan jalan tetiba toleh belakang nampak nigger tengah senyum WARGHH WARGHH WARGHH. Homaiigoooddd takottttnye hitam hitam si tompok manggis.

Oh Mantin memang macam ni ye? Jakun kejap. Sumpah selama ni memang tak tahu.

Siapa orang Mantin angkat tangan.

Anyway and anyhow..


Salam Jumaat yang berkat and happy weekend  peeps!

Sekian.


Tolong Click Mama Nak beli Hairband Baru Untuk Zara & Nayli ;p

 

Wednesday, November 28, 2012

Bestlah KFC Dah Ada Delivery Service Hantar Sampai Depan Rumah

Wah mantap sudeyh.

Untuk sesiapa penggemar fast food KFC menjilat jari ada berita baik tau yeyeyeye!! Lagi lagi sekarang ni musim hujan kan uolls malas nak keluar rumah, perut pulak asyik lapar je. Deng Dong Deng Dong.

Bukannya available untuk semua tempat ye, limited areas only. Cekidaud ;p


Syaratnya order must more than RM15.00 dan delivery fee is RM3.00.

Operation hours: 10.30 pagi - 11.00 malam.

Untuk order yang melebihi RM200, sila call 2 hours in advance.

Apaaa??????????????? Kena boikot KFC jugakkk???

Siapa nak boikot, boikotlah siapa nak makan, makan. Jangan sekarang  nak boikot KFC lah, MCD lah kang habis cerita kat Gaza pergi drive thru pulak. TAk baik tau angan-angan taik kamben.

Yang penting sembahyang 5 waktu jangan tinggal. Tempat anda ada delivery tak? Tempat saya takde lagi. Sobssss.

OkBai!

Sekian.

Tolong Click Mama Nak beli Hairband Baru Untuk Zara & Nayli ;p

 

Tips Asas Dalam Menjayakan Penyusuan Susu Ibu

Mommies yang awesome sekalian,

Eh ada 2-3 orang rakan saya yang baru deliver babylah. Nah sedikit tips hopefully dapat membantu ye.

Susu sikit bila pump? Masih dalam pantang?

Standard lah tu. Bayi selama 9 bulan duduk dalam rahim, warm, cosy n sempit. Tiba2 lahir, wah! luasnya dunia. Jadi dia ambik masa nak adjust dengan persekitaran baru. Yang dia familiar hanyalah ibu dan suara ibu. So baby ni cerdik. Dalam dia nak adjust tu dia nak ibu peluk, ibu dakap... hangatttt macammm dalam rahim. Dan dia tau dia dapat pelukan dan dakapan sedemikian bila MENYUSU sahaja. 

Perut baby baru lahir kecik je. Besar 5 sen je or smaller. Cepat kenyang dan cepat LAPAR BALIK sebab susu ibu tersangatlah MUDAH HADAM. Tak macam susu formula SUSAH NAK HADAM.

Bila baby dah mengempeng dan lapar setiap 2 jam, maka bila mengepam jadi sikit je. Takpe, itu perkara biasa jangan risau. 

Susu cair bila pump?

Itu namanya foremilk,atau susu awal yang mengandungi lebih air. Sebab tu kena susukan anak at least 10 minit sebelah. Then baru akan dapat hindmilk atau susu akhir, lebih pekat dan mengandungi lemak. Penting untuk peningkatan berat baby.

Pengalaman saya : 

Mengepam dalam pantang max dapat 2oz je. kalau setengah jam pump, 1oz. kadang2 0.5 oz. tu tak masuk lagi stress sebab jahitan tertetas, first time mommy yang taktau nak buat apa bila baby asyik nangis malam2 janganlah stress ok cuba tanye pendapat mommies lain yang breastfeed. Alah biasalah tu.

Suggestion saya jangan bimbang. pump bila baby tido atau tandem nursing. it helps. pemakanan seimbang juga penting. kerap mengepam. dalam pantang digalakkan buat stock sikit2 supaya senang nak masuk keje nanti, ada la backup sikit, takla panic. bila dah masuk keje nanti baby tak direct feedkan. Masa itula pun nak pump dengan schedule yang tetap. Ingat disiplin tu penting kena pam every 2-3 hours.

Stay hydrated. kalau tak minum, mcmana nak ada cecair dalam badan. dahla susu jadi kurang, sembelit satu hal pulakkkk. At least 3L air sehari. jangan stress2. Chocolate boleh buat anda happy? makannnnn... tengok telenovela boleh buat anda happy? layannnn... Yeay!

Power pumping. 10 minit belah kanan, then switch 10 minit belah kiri gilir2 sampai cukup sejam (30 minit kanan-30 minit kiri untuk single pump) or 10 minit pump, then rehat 10 minit (utk double pump).

Tandem nursing. Tak sempat pump sebab baby tak tido? Try tandem nursing. Sambil baby hisap sebelah, kita pun pump sebelah lagi. Bagus untuk stimulate milk ducts for both breasts.

Milk booster dan suplement. Ini yang mommies selalu salah faham. Makan itu ini yang milk booster semua tu takkan berhasil tanpa adanya usaha untuk mengepam. Supplement, akan bertindak sebagai makanan tambahan (nama pun supplement kan) untuk kesihatan badan. Badan sihat= happy = endorphine = oxytocin = susu banyak. Itu formulanya.

Inilah sedikit sebanyak yang boleh saya bantu. All the best ye mommies.

Masa dan kekangan kerja adalah cabaran dalam penyusuan susu ibu. Anggap ia cabaran yg perlu diatasi.


"Seorang anak masih boleh ingkar arahan bapanya, seorang isteri atau suami masih boleh curang, seorang kekasih boleh khianati kekasihnya...namun seorang ibu tak mungkin meninggalkan anaknya"


Ibu, ibu engkaulah ratu hatiku. Merekalah ratu hati saya dulu, kini dan selamanya.




Tiada siapa berhak berkata "awak bukan ibu yang baik untuk anak awak. Ikut macam saya". Tiada - Farah Farhan Fattah.

Sekian.


Tolong Click Mama Nak beli Hairband Baru Untuk Zara & Nayli ;p

 

Tuesday, November 27, 2012

Mengimbas Nostalgia Lama Di Taman Teruntum, Kuantan Pahang

Assalamualaikum,

Cerita dolu dolu kala. Saya dilahirkan kat Kuantan Pahang . Bila sekali sekala makan angin di Kuantan dan jalan jalan ke tempat nostalgia dulu kala ayah pun berkata,



"Oh dulu bila weekend selalu bawa Andy (abang) dan Akma jalan-jalan ke sini. MAsa tu umur Akma 3 tahun besar Nayli sekaranglah. Dulu Akma memang kuat nangis. Sekarang dah turun kat anak-anaknya pun kuat nangis gak". HewHewHew PadanMukaHangAkma.

Taman apakah yang ayah maksudkan ini? Ecececece. Tak ingat apa-apa langsung. Arghh 3 tahun kecik sangat kot. Maksudnye dalam umur sekarang pun Nayli tak ingatlah ye kalau mama bawa NAyli jalan pergi mana-mana. Hmmm sedih sobsss. Meh snap pic banyak-banyak nanti dah besar mama story mory ok.

Di sinilah yang ayah maksudkan. Jeng jeng jeng. Taman Teruntum, Kuantan Pahang.


Macam-macam ada kat sini. Sesuai untuk kanak-kanak ribena. Mak dan pak budak ribena pun sesuai gak. Ala-ala Taman Tasik Titiwangsa kalau kat KL. Tapi kat sini takde tasik. Mini zoo adelah. Tapi kecik jelah sesuai untuk pencinta binatang.

Mujur semasa ketibaan kami cuaca baik baik saja. Hamboih seronoknya sampai taknak balik. 

Nayli lagi demox dari Naim.




Nayli juga lagi demox dari Zara.




Haishhh demoxnya. Ikut siapalah ni. Mama kan tak demox sangat. Hehe. Perasan la pulops.

Topi pink itu  lagi besar dari kepala Zara.




Lepaksss setelah kepenatan melayan bebudak ribena bermain. Woot! Woot! DAK's crew. Missing in photo is SOFEA DAK ;p



Baiklah tamat sudah cerita pasal percutian keluarga besar saya ke Cherating. Yeay!

Flashback cerita dolu dolu. Hehehe.

Sedapnya Makan Ikan Patin Di Kuantan.

Bestnye Berendam.

Bersiar siar di Teluk Cempedak Kuantan.

Makan Seafood Di Tanjung Lumpur Kuantan.

Babai Cherating. Jumpe lagi!


Zzzzzzzzzzzzzzzzz penatnye fuh fuh fuh. Tu dia tak tengok mama punya penat macam mana lagik Bhahahaha. OkBai!

Sekian.

Tolong Click Mama Nak beli Hairband Baru Untuk Zara & Nayli ;p

 

Sunday, November 25, 2012

Jom Tengok Twilight Breaking Dawn - Part 2

Lama dah tak tengok movie. Bila ada movie best barulah pergi kan kan kan. Jom tengok aksi pontianak pulak. Yeay! 

Bagi sesiapa yang tak mengikuti filem ini dari awal, Twilight Saga adalah sebuah siri filem vampire ataupun pontianak yang bertemakan romantik dan fantasi yang ditulis oleh penulis Stephenie Meyer.

Yabedabedu!! 




Sinopsis filem Breaking Dawn Part 2

Breaking Dawn Part 2 mengisahkan selepas kelahiran Renesmee, keluarga Cullens mengumpulkan kelompok puntianak lain dalam usaha mempertahankan kanak-kanak itu daripada dakwaan palsu, yang membawa mereka ke hadapan pengadilan Volturi.

Tahun lalu, Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1 memaparkan kisah Bella Swan dan kekasihnya, Edward Cullen, akhirnya berkahwin selepas menempuh pelbagai halangan baik daripada suku puntianak dan serigala jadian.

Biarpun Bella, lakonan Kristen Stewart adalah manusia biasa dan Edward (Robert Pattinson) daripada puak puntianak, demi cinta sejati mereka sanggup bersatu.

Bagaimanapun, apa yang menjadi masalahnya apabila Bella disahkan hamil, anak dalam kandungannya itu pula mesti digugurkan kerana ia boleh mengancam nyawa Bella.

Namun Bella enggan kehilangan bayi itu. Apabila dia berada di ambang kematian, Edward tiada pilihan selain menjadikan Bella puntianak sepertinya.


Kali ini percaturan mereka berdua sampai ke detik paling genting. Bella cuba menyesuaikan dirinya sebagai puntianak dan cuba melindungi anak mereka, Renesmee, daripada ancaman pihak musuh yang mahu membunuhnya.


Pada masa yang sama, seorang lagi kekasih hati Bella, Jacob, serigala jadian lakonan Taylor Lautner, sentiasa mengawasi gerak-geri Bella dan anaknya pada setiap masa.

Mampukah Bella, Edward, Jacob dan Renesmee berdepan semua ancaman yang datang? Jeng jeng jeng.


Jawapan ini akan terungkai dalam episod akhir Twilight yang diadaptasi daripada novel terkenal tulisan Stephenie Mayer. So siapa nak tahu kisah selanjutnya tengok jangan tak tengok ok.


Komen saya lepas tengok movie ni ialah starting filem bosan sikit. Eh sikit jelah. Agak kurang konflik berbanding yang terdahulu. Semua watak baik je. Orang jahat pun nampak baik. Cemano tu? Rasanya paling best masa watak bertempur. Best giller dan menarik tengok diorang patahkan leher, geget sana sini. Grrrrr. Paling geram masa pertempuran tu ialah............

Eh taknaklah story mory tengok sendiri ye nanti spoilkan mood je untuk sesiapa yang tak tengok movie ni lagi. Wauuweee!

Tengok jangan tak tengok tau. OkBai!

Sekian.

Tolong Click Mama Nak beli Hairband Baru Untuk Zara & Nayli ;p

 

Saturday, November 24, 2012

Ada Macam Macam Resepi Crepe Di Majalah Aroma Bulan Disember 2012

Ayoyo.

Deman crepe tak kebah lagi-kebah lagi. Macam macam jenis crepe di pasaran sekarang ni. Malahan semakin hangat. Bagi penggemar crepe, bulan ini mag AROMA menghimpunkan pelbagai koleksi resepi crepe.

Siapa yang dah jemu dengan durian crepe atau allergic dengan durian kini dah boleh senyum lebar sampai telinga. Kalau beli mag AROMA, pelbagai citarasa crepe boleh di cuba. Yeay!

Bagaimana pula dengan Mille Crepe?? Pernah dengar tak?
Gandingan antara crepe, krim keju dan Oreo pasti buatkan anda tak sabar-sabar mahu mencubanya. Bayangkan crepe di lapisi krim keju, di selang selikan pula dengan kepingan oreo aduh!! Siapa yang boleh menolaknya.

Nak dapatkan resepi??
Jangan lupa dapatkan AROMA di pasaran. Ceh iklan free la pulopss.

Bukan itu aje tau! Bila selak selak page lain ada lagi tau.
Pelbagai himpunan crepe lain yang pasti tak sabar-sabar nak merasa..
Crepe Nangka dan macam macam lagilah.   Fuh. Tengok gambar pun dah kenyang.

Bagaimana pula dengan Tuty Fruity Crepe? bagaimana pula rupanya?? Perghh tengok gambar pun dah tau sedap kalau makan tak taulah nak cakap apa.

Haa apelagi beli jangan tak beli.


Memang berbaloi baloi. Yang penting rajin tak rajin jelah nak buat or tak. Kalau malas buat beli sudeyh macam saya. Hehe.

Sekian.

Tolong Click Mama Nak beli Hairband Baru Untuk Zara & Nayli ;p

 

Friday, November 23, 2012

Benda YAng Paling Best Kalau Pergi Kenduri Kahwin

Assalamualaikum,

Last weekend ada jemputan ke kenduri kahwin. Biasalah coti coti sekolah ni memang memanjang kenduri sana sini.

Biasa kalau kita kita pergi jemputan kenduri kahwin mestilah teruja. Macam macam lah nak tengok, nak telek, nak gossip. Awww.

Nak tengok pengantinnye comel ke tak? Macam pinang dibelah dua ke, dibelah tiga ke. Pfttt.

Hantaran kahwin cantik ke tak? Kaler apa? Bagi barang apa? Berapa berbalas berapa? Huh.



Nak tengok lauk pengantin nye menggiurkan ke tak?



Tapi tu semua tidak mengghairahkan anak dara sorang ni. Sekarang dah pandai kalau pergi kenduri kahwin teruja nak tengok hantaran pengantin. Ayat intro nya tak lain tak buka "eee cantiknye mama" (maksudnye bukan mama yang cantik tapi hantaran tu yang cantik HewHewHew) Perasan kejap mamanyo

Puji puji mesti ada makna. Sebab apa lagi. Ini lah. Tengok tu tak berkelip kelip.

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Dengss!

Semenjak dua menjak dah pandai tiup cake birthday ni makin sukalah makan cake. Tapi Nayli tak panggil cake, nak tau dia panggil apa?

"Mama nak hepibdaytoyou". Hehe

Tak boleh makan lah sayang, itu bukan mama punye. Pengantin yang punye. Tengok je ye.

Kesian.

Sekian.

Tolong Click Mama Nak beli Hairband Baru Untuk Zara & Nayli ;p

 

Lapangkan Dada, Bersihkan Hati dan Tenangkan Jiwa

Assalamualaikum dan salam Jumaat penghulu segala hari,

Jom kita cerita pasal marah.

Marah itu adalah sesuatu yang normal. Kadang kadang bila kita marah pada seseorang memang sukar nak memaafkan orang itu. Sifat pemaaf memang sukar dilakukan memandangkan manusia sentiasa dikuasai fikiran logik terutamanya perempuan yang sangat kaya dengan perasaan dan bertindak atas sesuatu perkara sehingga membunuh nilai moral sebenar walaupun tidak bermaksud berbuat demikian.Sememangnya bukan mudah untuk menjadi pemaaf. Sikap negatif yang kawannya iaitu pemarah sentiasa berusaha menidakkan wujudnya sifat pemaaf dalam diri seseorang.

Allah berfirman bermaksud: “Dan orang yang menahan amarahnya dan memaafkan orang lain, Allah menyintai orang yang berbuat kebajikan.” (Surah Ali Imran, ayat 134).

Hakikatnya, syaitan sentiasa menggunakan kelemahan manusia untuk digoda dari pelbagai penjuru agar timbul sifat haiwaniah dalam diri manusia. Memang tepat sifat pemaaf itu bukanlah satu perbuatan mudah dilakukan.

Contohnya, bayangkan apakah tindakan spontan kita jika ditipu, dihina, dikhianati, dikecewakan, dimalukan dan perkara lain yang tidak disenangi. Sudah tentu perasaan marah akan menguasai diri dan diikuti pula dengan tindakan berbentuk lisan dan fizikal. Emosi manusia mudah terpengaruh ke arah melakukan tindakan yang pada pandangan logik adalah tindakan yang sepatutnya. Apatah lagi jika hasutan syaitan berjaya menguasai diri. Di sinilah pentingnya kita memupuk sifat pemaaf dalam diri. Kalau boleh jangan terpahat di hati kita ungkapan... "aku ni susah sikit nak maafkan orang" . Selalu cuba nak buangkan ungkapan itu jauh-jauh. Cuba tanamkan sifat pemaaf dalam diri. Saya pun selalu mencuba ke arah itu. Insyaallah.

Bila tengah marah sesuatu yang logik dan dirasakan betul tidak semestinya betul. Sebaliknya, ajaran agama adalah petunjuk kepada kebenaran yang mesti diamalkan untuk mendapat kebaikan di dunia dan akhirat. Tindakan marah melampau, mempengaruhi orang sekeliling supaya mempercayai apa yang kita cerita dan diikuti pula dengan tindakan fizikal bukanlah jalan menyelesai masalah atau untuk menunjukkan siapa yang benar. 

Sesiapa saja berupaya menahan kemarahan dan mengakui kesalahan lampau walaupun mengaibkan, bererti dalam dirinya memiliki kemuliaan, keberanian, keikhlasan dan kekuatan yang sebenar. Sebaliknya, orang yang tidak mampu menahan marah dan sukar mengaku kesalahan sendiri adalah golongan yang lemah. 

Nabi Muhammad bersabda: “Bukanlah orang yang kuat itu (dinilai) dengan (kekuatan) dalam pergelutan, sesungguhnya orang yang kuat ialah orang yang dapat menguasai dirinya ketika marah.” (Hadis riwayat Bukhari).

Pentingnya sifat menahan marah mendorong Nabi Muhammad apabila diminta oleh seorang lelaki agar berpesan atau mengajarnya mengenai sesuatu perkara, menjawab ringkas iaitu ‘jangan marah’. Lelaki itu seperti tidak berpuas hati dengan jawapan itu. Dia mungkin merasakan apalah besar sangat kebaikan menahan marah. Lalu dia bertanya kali kedua mengharapkan agar Rasulullah memberitahu amalan lain yang lebih besar pahalanya. Tetapi Rasulullah tetap mengulangi perkataan ‘jangan marah’. Untuk mendidik sifat baik dalam diri perlulah menghampiri diri dengan memperbanyakkan melakukan ibadat wajib dan sunat.

Menjauhi maksiat juga dapat membantu melapangkan hati sebab maksiat adalah penyebab kekeruhan jiwa, kegelisahan dan kegelapan hati. Dengan maksiat itulah yang membuatkan hati dan dada kita menjadi sempit,  jiwa tidak tenang, sentiasa menyalahkan orang lain dan marah.

Sabda Rasulullah SAW ; "Sesungguhnya orang mukmin itu bila dia melakukan satu dosa, akan wujudlah satu titik hitam dalam hatinya. Jika dia bertaubat serta meninggalkannya serta beristighfar, titik itu akan hilang daripadanya. Jika dia kembali melakukannya, titk hitam itu akan bertambah, sehingga menebal dihatinya. Itulah tutupan yang disebut Allah dalam Al-quran." (Al-hadis)


Sebaiknya sebelum tidur perkara yang selalu dipesankan oleh orang alim agar kita memaafkan kesalahan semua orang dengan harapan dan doa semoga orang lain juga terbuka hati untuk memaafkan kesalahan kita. Insyaallah. Kerana sesungguh kesalahan dengan Allah itu lebih mudah untuk kita memohon keampunan kerana memang sifat Allah Maha Pengampun tetapi kesalahan sesama manusia susah untuk di selesaikan tetapi jika semua orang bersifat pemaaf alangkah bahagia dan amannya dunia ini. Sama-sama kita amalkan InsyaAllah

Adakah kebahagiaan yang kita impikan selama ini adalah kebahagiaan yang benar-benar kita perlu? Atau ada sesuatu di sebalik kebahagiaan itu yang masih tersembunyi? Iaitu sebuah kebahagiaan yang lebih hakiki.

What do you think it is?

Firman Allah di dalam surah Ar-Ra’d, ayat 29, “Orang-orang yang beriman dan beramal soleh, beroleh kebahagiaan yang amat mengembirakan dan tempat kembali yang sebaik-baiknya.”

Itulah kebahagiaan yang sebenar.

"Forgive but not forget, or you will be hurt again. Forgiving changes the perspectives. Forgetting loses the lesson." [Paulo Coelho]



Waallahualam.

Sekian.

Tolong Click Mama Nak beli Hairband Baru Untuk Zara & Nayli ;p

 

Thursday, November 22, 2012

Sessi Makan Seafood Sampai Lebam Di Tanjung Lumpur, Kuantan

Assalamualaikum,

Cerita from CHERATING with LOVE yang dah berjaman-jaman. Takpe kita teruskan jugak ;p

Dalam dunia yang ding dong ni antara benda yang saya paling suka ialah makan. Makan best. Makan indah. Makan mengasyikkan. Makan demox. Eh itu tak best.

Kalau berjalan part yang paling best mestilah makan. Mano nak jumpo masak lomak cili padi kat Cherating mesti takdo punyo. So jangan nak berangan. Dengs!

Nak tau kat Cherating yang paling femes dengan apa? Tentulah ini. Yahoo!


Banyak gerai tepi jalan yang menjual benda sata. Rasanya macam otak otak tapi pyramid size. Sedap dimakan ketika panas. Kalau sejuk tak best sangat.

Malam pertama sebab dah kepenatan berendam mengalahkan badak berendam so kami beramai ramai dinner di kedai berhampiran hotel jewww.

Google saja dah boleh dapat phone no kedai and booked terus. Boleh order food sekali. Sampai je boleh terus makan. Bagus betul. Service very derrrrr vass. 5 star yoo.




Kedainya biasa-biasa je tapi foodnya boleh tahan sedap. Harga pun boleh tahan jugak. Alhamdulillah kenyang boleh tidur lena.



Malam yang kedua memang ditunggu tunggu semua dah excited habis kami makan di Tanjung Lumpur, Kuantan.  Lepas dah menghabiskan masa seharian di Teluk Cempedak kami terus ke sini.

Tempat yang wajib pergi kalau sampai Kuantan, orang cakaplah. Since there's nothing much to do here, this had to be the highlight of the trip. Keadaan kat sini mengingatkan saya di Bagan Lalang sebab deretan kedai makannya berhampiran dengan pantai. Tetapi kedai makannya lebih banyak sampai rambang mata uolls.

Kisah makan seafood sampai lebam di Bagan Lalang ;p

Pilihan hati mestilah kedai yang paling ramai pengunjung. Ramai biasanya sedap. Tak giteww?

Familiar kan, kat Bangi pun ada branch ni. ANA IKAN BAKAR PETAI.




KAmi sampai sini around 6pm which is oklah orang tak ramai sangat. Surau disediakan dan ada banyak pilihan makanan laut yang sangat segar bugar terbaik dari ladang. Pheww. Kedai ni satu satunya yang 2 tingkat. Tingkat bawah macam biasalah duduk kat kerusi meja kami makan di tingkat atas di mana konsepnya adalah sepeti berikut. Wallah!




Duduk bersila giteww. Wowww! Jarang jumpa ni yang tak sabar nak baring ni.

Mak budak, pak budak, nenek budak, atuk budak semua excited tunggu food bila lah nak sampai ni. Budak budak je tak excited sibuk nak main lumba lari lah, main I-pad lah, main nyuruk nyuruk bawah mejalah. Eh.



Food heaven. Don't over order your food to waste. Don't eat alone, eat with family, then its fun and enjoyable.

Makan lagi oh makan lagi. Burpss Alhamdulillah.



Komen ikhlas saya pasal kedai ni ialah the seafood was so fresh and high of quality. The taste was reasonably good. However, service in terms of friendliness need to be polished dan toiletnya SANGAT-SANGAT TAK OK.  Uwek!

Heheheheheheheheheheehehehehehehehehe.

Heheheheheheheheheheehehehehehehehehe.

Heheheheheheheheheheehehehehehehehehe.

Ok nampak tak berapa banyaknya HEHEHE untuk membayangkan keadaan toiletnya. TAu takpe. Uwek

Last but not least selamat menjamu selera tapi jangan pergi toilet. OkBai!

Sekian.

Tolong Click Mama Nak beli Hairband Baru Untuk Zara & Nayli ;p

 

Wednesday, November 21, 2012

Selain Durian Crepe Kan Mango Crepe Pun Sedap Jugak

Assalamualaikum,

Alahai.

Fenomena crepe ni dah menjangkit ke fruit yang lain pulak. Mujurlah ada kawan yang pakar membuat dan menjual crepe ni. Teruja dan excited habis sebab selama ni pernah makan durian crepe je. Bestnye dapat makan free pulak tu ohoii sape yang tak suka makan free tolong jadik tester jap hehe. Rupa-rupanya selain durian, buah mangga, pisang, strawberry dan cempedak pun boleh di'crepe'kan jugak. Woww very fantastic and bombastic! Tak percaya?

Ini dia mango crepe. Kalau nak buat pastikan mangga tu berkualiti tinggi dan manis. Kalau masam baik buat cicah dengan kicap lah ye. Sesuai jugak untuk sesiapa yang tak suka sangat makan durian. Yang allergic dengan bau durian. Eleh ;p



Siapa yang rasa rasa dah boring asyik makan durian crepe je bolehlah bertukar ke mango crepe pulak.  Anda boleh makan durian crepe sampai lebam takkan bosan if :

(i) you love durian
(ii) you like everything about durian

Percayalah yang rasanya sangat sedap membuatkan saya makan sampai tutup-tutup mata. Lagi sedap dari durian crepe kott? Ahak! Arghh tak kisah apepun janji halal aii tolak batu dan kayu je uolls ;p

Nak buat pun tak susah, ala-ala macam durian crepe je.

Bahan bahan

1 cawan tepung gandum
3/4 cawan susu segar
1/2 cawan air
2 biji telur
2 sudu besar minyak atau butter cair
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pewarna (ikut suka nak kaler apa)

Filling:
Whipping cream secukupnya dan buah mangga yang masak ranum.

Cara cara:
MAsukkan semua bahan crepe dalam blender, blend sampai rata, tapis dan perap 30 minit.

Panaskan pan leper kalau boleh gunalah non stick pan lagi senang dan sapukan sedikit minyak, masakkan crepe la macam buat dadar gulung.
Bila dah sejuk masukkan whipping cream yang dipukul kental, letak buat mangga dan cream lagi, lipat dan masuk dalam fridge semalaman.
Makan masa sejuk-sejuk.

Ok kalau dah buat jangan lupa post kat saya tau. TROLOLOLOL. Eh ada lagi tau adik beradik crepe yang lain seperti strawberry and cempedak crepe. Pun sedap jugak. Macam macam rupanya. Next entry lah. Wauuuweeeeee. OkBai!

Thanks for reading.


Sekian.

Tolong Click Mama Nak beli Hairband Baru Untuk Zara & Nayli ;p

 

Tuesday, November 20, 2012

Kuiz Yang Pertama Dari Mama Nayli & Zara

Kalau anda bijak bestari,  cuba teka siapa yang paling ketot tu?

Clue: N _ Y L _     ;p

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Yeah tekaan anda betul tapi malangnya takde hadiah disediakan sebab baget tak cukup. KAHKAHKAH. 

Alhamdulillah. Sweetlah zaman kanak kanak ribena ialah zaman yang terindah sekali.

Muahss mulut itik gembo gembo kat semuaorang.


Sebijik. Practise makes perfect.

Sekian

Tolong Click Mama Nak beli Hairband Baru Untuk Zara & Nayli ;p

 

Bestnya Selain Nuffnang Boleh Juga Buat Duit Melalui Exabytes

Assalamualaikum kepada blogger tegar dan tak tegar,

Saya ada sedikit berita best yang boleh dikongsikan kepada semua. Yelah orang kata sharing is caring. Mungkin jugak saya ni ketinggalan ketapi zaman tapi nak habaq mai jugak tak kira. Yeah yeah.

Last week rajin berblogwalking terjumpalah satu entry lupa pulak kat blog mana.

Nak tau tak tak tak selain dari Nuffnang anda juga boleh mendapat income melaui Exabytes. Tett! Tett! Cuba roll ke atas sikit nampak tak iklan tu? BAru je pasang  teww. Awwww.

Boleh buat duit rupanya dengan Exabytes ni. Syaratnya mudah saja. Tak susah sangat. Blog anda haruslah mempunyai sekurang kurangnya 300 pengunjung setiap hari.

Siapa yang berminat email kepada:

marketing@exabytes.com.my

Dan nyatakan anda berminat untuk bekerjasama dengan mereka dan emailkan sekali screenshot blog traffic anda for past 2 months for further evaluate.

Screenshot Blog Traffic = Stats > Audience

Kalau permohonan anda berjaya dapatlah reply dari Exabytes seperti ni. Masa ni boleh tersengih sampai ke hidung kalau dapat cheque baru boleh tersengih lebar sampai telinga.



Lepas anda email details seperti yang dikehendaki eg: full name, address bla bla bla, Exabytes akan menghantar script banner untuk dipasang pada blog anda dan tunggu jelah Insyalah cheque pun akan sampai ke rumah anda beberapa minggu lagi. Orang cakap paling lama 6 minggu tapi biasanya lebih cepat dari itu. Yeay!

Service sangat laju macam roket kalau anda email on working days, Exabytes akan reply within the same day, tak lebih dari 3 jam pun.

Woww best jugak pengiklanan di internet dah terbukti boleh buat duit terutamanya melalui blog. Dari hobi suka-suka menulis boleh dapat side income. Siapa taknak duit tak kisahlah berapa pun. Apapun kalau ada rezeki, adalah kalau takde diam diam sudah.

Kisah Duit Poket Dari Nuffnang. Yeay! ;)

Sekian.

Tolong Click Mama Nak beli Hairband Baru Untuk Zara & Nayli ;p


 

Monday, November 19, 2012

Best Jugak Dapat Free Breakfast From McDonalds


Meskipun macam-macam spekulasi hangat diperkatakan mengenai perkara ni tapi kalau orang dah nak bagi free amik jela. Ye tak? Bak kata pepatah melayu rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari.

Kalau kena beratur panjang memang cancel  tapi suprise jugak keadaan sangat terkawal. MAybe heavy rain kot. Beratur kat drive thru je pun boleh. Ala lepak lepak jeww.



Thank You Mc Donalds for free breakfast. Eh ingat dapat muffin je rupanya sekali dengan set.

Kanak-kanak yang teruja dan excited sebab breakfast lain dari yang lain pagi ni kalau harapkan mamanyo yang nak beli breakfast macam ni memang nan hadolah. Dengss! Perut mama kalau breakfast prefer makan nasi lemak or roti canai jeww leww tak biasa makan muffin ni very the KG kan. Bhahahahaha!

Hmm sedap jugak sekali sekala breakfast muffin, hash brown and drink black coffee. FOC pulak tu. Burpssss Alhamdulillah.

Boikot?
Mungkin niat tu betul. Tapi pendekatannya, sorry aku kata tak betul.
First, kita kena faham apa itu boikot.
Maksud boikot: berhenti menggunakan/pakai/guna sesuatu barang/produk/servis atas tujuan tertentu.
Tujuan boikot: Memberi tekanan kepada pihak penjual/penyedia servis agar mengikut kehendak pengguna.
Ok dekat sini, kenapa mesti boikot McD? Mengapa McD ALONE? Kalau benar ia menyumbang pada perperangan, berapa sen/persen?
Kenapa kita tak boikot sekali Yahoo,Google,iPhone,MICROSOFT, yang terang terang memang yahudi ada share dalam tu.
FB untuk dakwah?Mcd pun boleh la macam tu. Jangan double standard. Gua dengan bos gua sendiri nampak tadi supervisor McD belakang office bagi burger dekat pengemis. Ada satu line di luar untuk pengemis tadi. Itu pun dakwah, untuk kebaikan.
Persoalan di sini, boikot demi kemanusiaan atau demi dendam?
Ikutlah tapi jangan la sebab gua tak support boikot,taknak kawan dengan gua pulak ye?

Alaa sana sini orang cakap pasal boikot. RAsanya benda yang paling harus diboikot ialah rokok. Dahlah tak mendatangkan apa apa faedah malah membahayakan kesihatan. Apatah lagi penyumbang kepada pendapatan dan ekonomi terbesar zionis israel yahudi. Ciss!

Sekian.

Tolong Click Mama Nak beli Hairband Baru Untuk Zara & Nayli ;p

 

Sunday, November 18, 2012

Cantik Giller Betul Pantai Teluk Cempedak, Kuantan


Lepas dah puas berendam kat pool,

Rocks, trees, water, sun and people that's what you'll find in abundance at Teluk Cempedak. Yeay!!

BAgi sayalah kan taktaulah orang lain Pantai Teluk Cempedak, Kuantan yang menghadap Laut China Selatan memang sangat cantik. CAntik giller, cantik yang teramat, bersih nak tengok sampah sarap bertaburan pun susah, pasirnya putih, lautnya kebiruan. Perghhh. There's a lot one can do to enjoy the scene, as mentioned pantainya memang cantik giller tapi janganlah expect to find white sandy beaches the likes of the Maldives or clear blue waters of Hawaii. Itu sangat oberrrrr de vass.

Nah tengok gambar sekali kang kalau cerita check in jeww takde gambar nanti orang tak percaya pulak saya pernah sampai sini. Bhahahahaha!




Pantai ni terletak 5km je dari bandar Kuantan. Kalau penduduk setempat panggil TC je yang bermaksud Teluk Cempedak. Aii pun nak panggil TC la jugak uolls. KAHKAHKAH.

Tarikan yang terbaru di TC ialah gerai gerai jualan barang dan pakaian ala-ala uptown la pulopps. MAcam-macam ada kat sini. MAsa kami sampai gerai-gerai sedang dibuka itupun kanak-kanak ribena dah rambang mata melihat permainan yang dijual nasib baik tak bukak semua lagi *Pfttt duit dalam dompet mama tinggal senget je ni.



Ada macam-macam kemudahan di sini melengkapkan lagi tempat yang sangat best untuk dilawati seperti tandas, bilik air surau, gerai makanan dan pakaian, tempat permainan kanak-kanak, KFC, McDonalds dan Chatime pun ada jugak. 

DAK's crew. Yeay!!




Kanak-kanak riang ria ribena Yeay Yeay! Yeay!!




Nasib baik anak anak daraku tak takut pasir pantai mahupun ombak dapatlah mama menghayati keindahan pantai dengan semaksimum yang mungkin. Chewah ayat macam nak kena penampar. PANG! PANG!

Franky speaking pantai bukanlah tempat kegemaran saya. Piknik-piknik ni memang aii kureng sikitlah lainlah piknik kat shopping mall ke piknik kat kedai makan ke yahoo absolutely i loike. Panas wei berpeluh ketiak. But sekali sekala oklah bawa anak-anak jalan-jalan. Tiap-tiap minggu no way abeh rentung hitam hitam si tompok manggis nanti. TROLOLOLOL.

Tapi yang paling best kat TC kalau datang satu family nak bentang tikar kat mana sekalipun then nak makan ramai-ramai takde masalah tak macam pantai yang saya pernah pergi iaitu PANTAI PORT DICKSON atau PANTAI TELUK BATIK nowadays yang sangat la kapitalist sebab dah takde tempat nak bentang tikar kerana semuanya dah dipenuhi dengan tapak khemah yang disewakan kepada pengunjung pantai. Haiyoo dah tak macam suasana piknik tapi dah macam suasana bazar ramadhan la puloppsss ;) Grrrrrrr.

Lepas selesai berjalan-jalan kami lepak minum kat gerai. Oh tak best sebab kat sini cuma ada jual nasi-nasi je yang light light macam fries ke laksa ke takde. Ala saja nak kudap-kudap sambil mengambil angin giteww. Tak rawks betullah.

Oklah banyak pulak complain bhahahaha. Apepun TC memang best siapa yang tak pernah sampai lagi memang rugi. Sila buat rombongan Cik Kiah ke TC sekarang jugak. Okbai!

Sekian.